Waarvoor lopen we?

Er zijn wereldwijd nog nooit zo veel mensen tegelijk op de vlucht geweest als op dit moment. Een recordaantal van 68,5 miljoen mensen is op de vlucht voor oorlog en conflict. Zij hebben dringend hulp nodig, in de vorm van bijvoorbeeld schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische zorg. Hiervoor lopen we met elkaar de Nacht van de Vluchteling.

Gemiddeld slaan er elke dag 44.500 mensen op de vlucht. Vanuit de 70 conflictgebieden in de wereld slaat dus elke 2 seconden een man, vrouw of kind op de vlucht. Bijna twee derde van het aantal mensen op de vlucht blijft in hun eigen land en zijn binnenlands ontheemd.

'Van de wereldbevolking is 1 op de 110 mensen op de vlucht'

De crisis in de Democratische Republiek Congo, de oorlog in Zuid-Soedan, en de vlucht van honderdduizenden Rohingya vluchtelingen uit Myanmar maakt 2017 het vijfde jaar op rij dat het aantal vluchtelingen wereldwijd is gestegen. Van de vluchtelingen onder het mandaat van UNHCR is twee derde afkomstig uit slechts vijf landen: Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan, Myanmar en Somalië.

Waarvoor loop je?
Met jouw deelname aan de Nacht van de Vluchteling kun je vluchtelingen helpen door je te laten sponsoren. Hoe meer geld je ophaalt, hoe meer noodhulp we met elkaar kunnen bieden. Uiteindelijk willen we een zo hoog mogelijk bedrag voor hulp aan vluchtelingen en ontheemden wereldwijd.

Noodonderdak
Vluchtelingen laten noodgedwongen vaak alles achter en hebben vrijwel niets meer. In vluchtelingenkampen over de hele wereld verstrekken we materialen, zodat families een dak boven hun hoofd hebben. Voor 25 euro hebben twee families noodonderdak. Ze ontvangen materialen, zoals touw en zeil, die ze nodig hebben om zelf onderdak te bouwen. Voor elke 12,50 extra steun je een extra familie met een dak boven hun hoofd.

Medische zorg na een ramp
Wanneer het noodlot toeslaat, moeten kwetsbare gezinnen in ramp- en conflictgebieden zo snel mogelijk toegang krijgen tot levensreddende hulp en medische zorg. Voor 50 euro zorg je voor medische apparatuur: een opvouwbare brancard, inzetbaar in conflictgebieden als Syrië en Irak, beschermende kleding voor medisch personeel en antibiotica voor de behandeling van cholera en tyfus in landen als de Centraal Afrikaanse Republiek.

Noodvoeding redt kinderlevens
Ondervoeding is in veel vluchtelingencrises een ernstig probleem. Het is een van de voornaamste doodsoorzaken van kinderen jonger dan 5 jaar. Stichting Vluchteling helpt met acute medische zorg en noodvoeding, zoals de pindapasta Plumpy'nut. Voor 6 euro zorg je dat een ondervoed kind in een vluchtelingenkamp een week lang kan aansterken met noodvoeding. Een zakje calorierijke pindapasta Plumpy’nut bevat veel gezonde voedingsstoffen.

Essentieel voor leven: schoon drinkwater
Toegang tot schoon water en goede sanitaire voorzieningen verminderen het verspreiden van dodelijke ziektes. Zeker op drukke plaatsen, zoals vluchtelingenkampen in het door oorlog verscheurde Syrië, helpt dit bij het voorkomen van uitdroging en stoppen van de verspreiding van ziekten. Drinkwater is onmisbaar om te (over)leven! Voor 100 euro kunnen drie mensen, gevlucht voor oorlog en geweld, een jaar lang gebruik maken van schoon en veilig water.

Bouw mee aan een nieuwe klas
In landen als Libanon en Zuid-Soedan zorgen oorlog en conflict dat veel kinderen niet meer naar school kunnen. Help mee om jongens en meisjes in oorlogsgebieden terug in de schoolbankjes te krijgen. Want een terugkeer naar school is ook een terugkeer naar een stabiel en normaal leven. Voor 225 euro kun je een school helpen heropenen. Of bouw je mee aan een klas, inclusief leraar of lerares, tafels en stoelen, krijtborden en andere materialen.

Made with by Kentaa
Delen